Australie

Wijnbouw in Australië vindt hoofdzakelijk plaats in de deelstaten, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria, het aansluitende zuidelijke deel van Zuid-Australië en helemaal in het westen de zuidwesthoek van West-Australië. Australië is een warm tot heet continent. Wijnbouw is alleen mogelijk langs de zuidkust. Daar is het klimaat milder vanwege de zuidelijker breedtegraad, vergelijkbaar met de Middellandse Zee. Koelende invloed van de oceaan door stromingen van de Zuidelijke IJszee dragen hier ook aan bij. Desalniettemin zoeken de wijnproducenten nog steeds naar hogere - dus koelere - gebieden iets meer landinwaarts waar wijnbouw mogelijk zou kunnen zijn. In Australië worden veel wijngaarden geïrrigeerd. De jaarproductie wijn was in 2007 ongeveer 10 miljoen hectoliter. Hiervan werd zo'n 4 miljoen hectoliter geëxporteerd. Er is nog geen officieel classificatiesysteem. Behalve wijndruiven worden er vooral ook veel tafeldruiven verbouwd.

Eind 18e eeuw kwamen met de eerste kolonisten de eerste druivenstokken naar Australië. Met betere aanplant van druivenrassen en moderne vinificatie-methoden werd de wijnbouw begin jaren 60 van de vorige eeuw tot ontwikkeling gebracht. Pioniers van de wijnbouw waren vooral Zwitsers met name het gebied rondom Melbourne en Duitsers in de gebieden nabij Adelaide. De Phylloxera druifluis heeft eind 19e eeuw voornamelijk in de deelstaat Victoria veel schade aangericht.

In Australië maakt men vele soorten wijn. Aanvankelijk eenvoudige tafel- en zoete dessertwijnen. De laatste decennia steeds meer kwaliteitswijnen. Er worden wijnen verkocht onder de namen Chablis, Port, Sherry en Champagne. Slechts duidend op een zeker (richting van) karakter van de wijn. Wijnen die overigens niet met deze naam op de Europese markt mogen komen vanwege beschermde herkomstbenamingen zoals bijvoorbeeld in Frankrijk.

'

  Contactgegevens
 


KVK: 24139376
BTW: NL802027453B01
Algemene voorwaarden

  Openingstijden