Spanje

Wijnbouw in Spanje is al van oudsher bekend. Belangrijke Spaanse wijnen zijn onder andere sherry en rioja. In het land wordt veel rode- en witte wijn verbouwd. Cava is de naam van Spaanse mousserende wijn.

Spanje kent een controlesysteem voor herkomstgarantie dat een zekere kwaliteit waarborgt. De zogenoemde DO-markering – voluit: Denominación de Origen. Het DO-systeem wordt niet alleen voor wijn gebruikt, maar ook voor andere producten, zoals olijfolie. Voor wijn zijn er tientallen DO's. Sommige producten krijgen de markering DOC, wat staat voor Denominación de Origen Calificada. Deze benadrukt een stringentere herkomstbenaming waarbij men een hogere kwaliteit mag verwachten. Verdere kwalificaties die voor Spaanse wijnen gebruikt worden zijn vino de la tierra, vino comarcal en vino de mesa. De laatste aanduiding is laagste kwaliteitstrap in de reeks.

In 1932 zijn de eerste acht wijnen DOC-geklasseerd. Gebieden die geschikt zijn voor wijnbouw worden daar ook grotendeels voor gebruikt. In hooggebergten – zoals de Sierra Nevada – wordt geen wijn wordt verbouwd. Er kunnen vier wijnregio's worden onderscheiden, die op hun beurt worden onderverdeeld in meerdere kleinere regio's. De indeling hieronder is niet volledig.

'

  Contactgegevens
 


KVK: 24139376
BTW: NL802027453B01
Algemene voorwaarden

  Openingstijden